Przemysł mięsny to największa branża przemysłu spożywczego. Obecnie zatrudnia w Polsce ok. 80 tyś osób. Praca hodowcy, ubojowca czy technologa, nie jest zajęciem lekkim i wiąże się z posiadaniem określonych predyspozycji oraz umiejętności. Każdy z tych zawodów ma swoją specyfikę, a jakość pracy jest oceniana przez klienta i znacząco wpływa na wizerunek przedsiębiorstwa. Aby przybliżyć profile tych zawodów, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP przygotowało cykl 6 filmów pokazujących, jak wygląda praca w zakładzie mięsnym na stanowisku hodowcy, ubojnika, technologa, pakowacza, kierowcy oraz sprzedawcy.
Zachęcamy do obejrzenia poniższych materiałów:
- Zawód hodowca, czyli co zrobić, by zwiększyć rentowność przedsiębiorstwa, a przy okazji ograniczyć udział pośredników – ZOBACZ FILM
- Za co odpowiada technolog przetwórstwa mięsa – ZOBACZ FILM
- Jakie uprawnienia należy posiadać, by zostać ubojowcem lub rzeźnikiem – ZOBACZ FILM
- Na czym polega praca pakowacza w zakładzie mięsnym – ZOBACZ FILM
- Jakie predyspozycje musi posiadać kierowca w branży mięsnej – ZOBACZ FILM
- Kontakt z klientem, czyli zawód sprzedawcy w sklepie mięsnym – ZOBACZ FILM
Operacja „Zawody branży mięsnej” jest realizowana w ramach planu działania KSOW na lata 2014-2020 przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP w terminie 01.06-01.10.2018 r. Więcej informacji można znaleźć na stronie stowarzyszenia pod adresem http://www.srw.org.pl/.