Pod okiem polskich Szefów Kuchni i Ekspertów Kulinarnych odbywają się warsztaty, kursy, pokazy kulinarne oraz szkolenia dla branży gastronomicznej. Specjaliści i trenerzy kulinarni zatrudnieni w Centrum Kulinarnym są członkami Europejskiego Stowarzyszenia Euro-Toques Polska (ETI).
Zachęcamy do polubienia, komentowania i udostępniania Naszych postów na FB.
Facebook: https://www.facebook.com/StudioCentrumKulinarne
Jak również do odwiedzenia strony http://www.centrumkulinarne.com.pl/szkolenia.html
Oferta na MAJ:
Piątek 04.05.2018 w godzinach 17:00 – 20:00 – Warsztaty Kawowe w cenie 100 PLN /osobę
WARSZTATY KAWOWE
Jak rozpoznać dobrą jakość kawy?
Latte Art – malowanie na powierzchni kawy
Espresso
Środa 09.05.2018 w godzinach 17:00 – 21:00 – Desery a’ la carte w cenie 200 PLN /osobę
DESERY a’ la Carte
Warsztaty cukiernicze ABC dla każdego.
Wierzymy, że każdy potrafi robić wypieki, gotować i ubijać, tylko nie każdy odkrył w sobie talent.
W programie warsztatów:
► Wprowadzenie do zasad pieczenia
► Informacje o technice pracy w kuchni cukierniczej
► Organizacja stanowiska cukierniczego
► Dekorowanie
Na warsztatach przygotujecie wraz z Szefem Kuchni:
► Baked Alaska – deser przyrządzany z zapieczonych lodów ułożonych na spodzie ciasta biszkoptowego
► Sernik z białej czekolady z malinami i orzechami laskowymi
► Sernik z marakują i mango
► Fondat czekoladowy
► Pączki Lemon curd
Wtorek 15.05.2018 w godzinach 09:00 – 13:00 – Szkolenie z obsługi nowoczesnych urządzeń w cenie 120 PLN /osobę
Szkolenie z obsługi nowoczesnych urządzeń
Chcesz pogłębić swoją wiedzę i dowiedzieć się jak w pełni wykorzystać możliwości urządzeń w swojej kuchni ? Poznać nowe nowoczesne urządzenia kuchenne ?
Możesz wziąć udział w szkoleniu doskonalącym – podnoszącym kwalifikacje z tego zakresu.
Podczas szkoleń osoby zapoznają się:
- z nowymi trendami rynku,
- uczą się efektywnego wykorzystaniu potencjału danego urządzenia,
- jak zautomatyzować proces produkcji i zminimalizować koszty
Zdobyta w ten sposób wiedza pozwala na jej zastosowanie i przekazanie w kuchniach, firmach, restauracjach czy placówkach oświatowych. Każde szkolenie zakłada cześć merytoryczną i praktyczną.
Zakres:
- Piec konwekcyjno-parowy
- Steakery
- Szatkownice
- Wałkownice do ciasta
- Szybko schładzarki
- Urządzenia do gotowania wysokociśnieniowego
- Pakowaczki próżniowe
- Cyrkulator sous vide
- Krajalnice
- Wilki
- Zmywarka
- Roboty kuchenne
- Płyta grillowa
- Frytownica
Każda osoba zainteresowana nowym sprzętem gastronomicznym może go u nas zobaczyć przetestować i w konsekwencji kupić, korzystając z dodatkowo z doradztwa naszego handlowca.
Piątek 18.05.2018 w godzinach 17:00 – 21:00 – Smaki Azji – Kuchnia Koreańska w cenie 180 PLN /osobę
Smaki Azji – Kuchnia Koreańska
Zdrowa, naturalna, harmonijna i o niskiej zawartości tłuszczu – kuchnia wielu kontrastów i wpływów podbija światowe kulinaria. Kimchi, Buldogi, Bibimbap, pasta Doenjang, Gochujang, Juk czy Jeon to tylko początek podróży w głąb jednej z najzdrowszych kuchni świata. Zapraszamy na warsztaty kuchni koreańskiej z niezwykłą EunHye, która wprowadzi Was w świat kuchni koreańskiej i doskonałych smaków!
Nie może Was zabraknąć!
Podczas warsztatów kulinarnych zobaczycie prezentację na temat kuchni koreańskiej oraz przygotujecie kilka tradycyjnych koreańskich potraw.
⇒ najbardziej rozpoznawalna potrawa koreańska na świecie KIM CHI czyli kiszona kapusta pekińska z imbirem, czosnkiem, papryką
⇒ Bulgogi czyli sposób na pyszne i mięciutkie mięso wołowe z warzywami
⇒ Grace zdradzi Wam także sekret jak przygotować koreański ryż (krótki ryż klejący)
⇒ napój ryżowy na słodko
Piątek 25.05.2018 w godzinach 17:00 – 21:00 – Jedzenie Lekarstwem w cenie 200 PLN /osobę
Jedzenie Lekarstwem
„Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem” HIPOKRATES
Adam Opoka – prowadzący sklep zielarski, z zdrową żywnością Hibiskus, student dietetyki wraz z Kamilą Jakubowską będą opowiadali o niezwykłych wartościach głównie naszych,
polskich super foods takich jak: ciecierzyca, dynia, fasola pinto, komosa ryżowa, kasza gryczana, pęczak, kiełki hodowane w domu, burak, warzywa korzeniowe, jagody, maliny, orzechy,
daktyle, sezam, oliwa dyniowa olej kokosowy, podroby gęsie, ryby, sezam, babka jajowata.
W programie:
startery :
- hummus z dynią, kiełkami i prażonym sezamem i domowym grissini
- wegański smalec z fasoli pinto, oleju kokosowego z prażoną gryką
- sałatka a’ la tabbouleh z trójkolorową komosą ryżową lub pęczakiem i babką jajowatą
- krem z białych warzyw korzeniowych z oliwą dyniową, prażonymi pestkami
danie główne:
- cynamonowa gęsia wątróbka na szpinaku z malinami
- pieczony cytrynowy dorsz na pierzynce z soczewicy zielonej i buraka
deser:
- witariański sernik
Sobota 26.05.2018 w godzinach 17:00 – 21:00 – Dzień Matki w cenie 250 PLN /osobę
Warsztaty gotowania na Dzień Mamy
Z okazji Dnia Matki przygotowaliśmy w Centrum specjalne warsztaty, podczas których mama wraz ze swoją pociechą będzie mogła spędzić czas na wspólnym gotowaniu.
Razem z Miłoszem Kowalskim, który poprowadzi te zajęcia, będziecie mogli wykorzystać kreatywność Waszych dzieci i swoje doświadczenia kulinarne by przygotować lekkie i zdrowe potrawy.
W programie zajęć znajdą się:
Starter zimny
Zielona panna cotta, groszek zielony, mięta, panchetta, prażone orzechy laskowe
Starter ciepły
Grillowane zielone szparagi, truflowe jajko, sos holenderski, emulsja ziołowa, chałka
Danie główne
Pstrąg, volute szparagowe, pomidory, młode ziemniaki, czosnek pieczony
W tak szczególny dzień nie może zabraknąć słodkości:
Deser
Crème brulee, truskawki, szparagi zielone